...

Sunday, December 10, 2017

Trip To Ho Chi Minh City, Vietnam: The Journey

Entry kali ni nak citer pasal pengalaman ke Ho Chi Minh City, Vietnam 1 - 3 Disember 2017 baru-baru ni.

Aku gerak dr Kuantan ke JB pada 30 November dgn bas ke rumah my brother (Abe) kat Pasir Gudang, the next day 1 Disember flight ke Ho Chi Minh atau Saigon jam 7.05 pagi from Senai Airport.

Kpd readers yg sampai ke blog ni utk buat research pasal nak melancong ke Vietnam, meh nak share A-Z pasal aku nyer trip nih... tapi..tapi... nk bagitau awal2, trip aku ni fokus utk shopping semata-mata tade p tour mana2, yupp tade p mekong river ke chu chi tunnel ke... tade...nada... shopping dan shopping je... 

so... kite start dengan airplane ticket lah yer... 

aku beli tiket Air Asia bulan Mac lagi... tak plan pun, tetiba Abe bgtau dia n family nak g Vietnam Disember ni, then dia ajak aku... wahh.. why not kan... jom.. usha2 la tiket... well nk pergi time cuti sekolah so harga tiket takde lah murah mana walaupun dah beli few months back kan... kiteorang pergi sendiri2 je tade amik mana2 pakej dgn mana2 travel agency. Abe dah 2 kali ke Vietnam (work related trip) dan aku plak first time, so keje2 research pasal kat Vietnam tu Abe serah pada aku la.. byk gak la dok baca blog pasal camne nk bergerak kat Ho Chi Minh nanti.

Asalnyer harga tiket RM483.10 with 20kg checked baggage, pastu bila Abe kata dia amik meals... so terpk plak kan takkan nk tgk je org makan... lagi pun sure xsempat nk bfast sblm fly kan, so tambah lagi RM10, bleh je nk bli masa dlm flight tu byr cash kat flight attendant tp harga bukan RM10 la.. berganda.. 






bertolak pkul 7:05 pagi, duration 1 jam 55 mins lebih kurang, kalau tengok kat tiket tu pkul 8 kan sampai Ho Chi Minh, pukul 8pagi local time sana la... Ho Chi Minh awal sejam dari Malaysia.




kat gambar atas ni ada booking date,  so 21 march 2017 la aku booking and buat payment utk fly in december 2017. Cuti x apply pun lg, tawakkal je la cuti luluskan.. huhu






 few days before nk fly aku dah siap2 check-in secara online, pastu print dan simpan kertas  utk ditunjukkan kat airport masa nk boarding nanti. Kepada yg first time nak fly baca betul2 arahan2 airlines kite tu, utk hand carry 2 buah bag je tak lebih 7kg dan kena ikut size yg telah ditetapkan. Hand carry atau cabin baggage ni maksudnya bag yg kita boleh bawak masuk dlm airplane sekali ngan kita. Biasanya otw pergi tak payah la amik checked baggage sebab kita bwk skit je brg kan, otw balik je la byk brg shopping kan. Air Asia ni kalau kita tak beli checked baggage memang 7kg hand carry tu je la yg boleh, so mcm aku otw balik beli 20kg utk checked baggage. Kalau nak beli kemudian pun boleh, dah check in pun boleh lg beli online. Tapi jgn la few hours nk fly baru nk amik checked in baggage mmg tak dapat la.

Tengok gak kat boarding pass tu ada steps yg kita perlu ikut, ada information pasal pukul brapa kena boarding, utk yg ada checked baggage kena checked baggage tu kat kaunter sebelum pkul berapa etc...  bila kita check in online sblm fly terus boleh print boarding pass utk pergi dan balik, kalau tak check in sblm smpai airport, korang boleh check in kat kiosk2 yg ada kat airport tp better siap2 check in secara online sblm smpai airport la sbb aritu aku tgk kat kiosk nk check in tu ramai org. 

Ohh.. jgn lupa bli travel insurans... boleh bli sekali ngan tiket, tapi masa aku bli tiket tu rasa mcm xperlu lah beli, then few days b4 nk fly dpt surat dr majikan ku mewajibkan beli travel insurans.. huk alos... so gugel la... jumpe lah AXA Smart Traveller ni, ingtkan mahal rupanyer RM26.25 jer.. sambil2 tengok tv je bli travel insurans ni... senang sgt... bagus yg AXA ni flight delay, bag kita rosak pun boleh claim. 



ahli-ahli rombongan

Sesudah solat subuh kat Senai Airport kiteorang dah siap2 utk boarding dah. Untuk ke airport ni kiteorang amik Grab je.. senang! By 6.30 dah ada dlm kapal terbang, sebelum boarding make sure timbang dlu hand carry korang, kat airport tu ada je penimbang.


 Ami dan Aiysh my nephews, super excited nk ke Vietnam, berbulan2 kiteorg simpan rahsia dari 2 beradik ni, ye lah kalau bgtau awal2 penat la mama&papa dia nk menjawab soalan2



 takleh amik gambar sebenarnya kat sini..so pandai2 lah ye.. hehe



 Mommy Anisz dia duk kat seat belakang, dah try nk duduk seat nearby ngan diaorg tp kena bayar la pulak... huhu biasa la cheap flight kan semua nak kena byr la.. sebelah aku tu later on ada 2 orang vietnam yg duduk, diaorg keje kat Danga Bay sebelum tu keje kat Melaka, ni balik Vietnam untuk meeting, then balik Johor semula.




Sampai je kat Tan Son Nhat International Airport nampak pulak Korean Air nih... ishh next trip kena g Korea ni.. haha... insyaAllah... nak g Jeju Island! 





so...sampai je kat airport Tan Son Nhat airport we were like ok so nak naik apa ni ke hotel? Taxi ke Grab? Kalau ikut pembacaan aku kat blog, better amik Grab, lagi murah dr taxi dan selamat. So, aku pun try la dapatkan wifi airport, try2 eh dapat dah..senang je.. no need password. Lepas je cop passport, sambil2 berjalan nk keluar tu tekan2 apps grab (my very first time guna grab tp apps dah pernah download kat hp cuma tak register email je lagi) sambil2 berjalan tarik bag tu gak la register email kat grab then pilih Grab Car Plus (sebab 3 adults + 2 kids & dgn beg lagi kan. So, apps kat grab tu kuar la Innova 8 dgn nama driver dia dan no keta. Caj  plak 110 000 dong about RM19.76 murah kan.

Sedang elok je aku kuar dr airport nampak dah innova tgh tggu, pastu compare muka dia ngan gamba dlm apps grab tu pastu lambai2 kat dia.. hehe... dia pun tunjukkan hp dia ada tertera nama aku dgn destination, he speaks very little English... hence the sign language. Lps tengok betul dah destination (nama hotel dan alamat hotel tu) masuk je la dalam keta. 

Ohhh..something funny happened, Abe tiba2 menuju ke arah seat driver utk naik innova tu.. hehehe...sebab kat Vietnam ni driver seat dia American style, belah kiri. Tergelak la kiteorang, dgn driver tu sekali dia cakap u want to drive? hehehe...  

Jarak airport ke hotel tempat kiteorang menginap tak jauh mana pun dlm 15 -20 mins je depends on traffic la, kalau tgk kat resit grab tu kul 8:12 am tu aku book, by 8:18 kiteorang dah dlm keta tinggal kan airport, mcmna tau? sbb bila tgk balik kat whatsapp 8:18 tu aku msg kat whatsapp group family cakap otw ke hotel dah, masa tu dapat wifi airport sipi2 dah.

ok bersambung next post... citer pasal hotel, makan dannnnn shoppinggggg.... ngeeee





 

Thursday, November 16, 2017

Tempat Makan Best Di Kuantan: Burgerak


  

kannnn..selalu bermasalah bila nak keluar makan tapi tatau nk g makan kat mana, ni ceritas last saturday... pusing2 di ujung minggu.... last2 sampai ke Burgerak kat Jalan Beserah.

Lama dah tak pekena Burgerak ni... 

Sejak Burgerak ni pindah kat sini, ni lah first time dapat datang makan sini, sebab biasa nye bila nak g time malam, memang full house sokmo Burgerak ni.. 








cafe hipster gitu








menu ni menjadi pilihan aku




Lamb Gor.. RM10.. puas ati, sedap dan berbaloi dgn harga 


Thai Green Tea With Ice Cream.. mint pulak ice cream tu sedappp jugakkk



ni sosej yg digoreng dgn bawang dan telur.. makan dengan roti..sedap gakk...



gambar ni amik kat instagram @burgerak 







Lokasi 
B-1927 Jalan Beserah, Kuantan Pahang , DarulMakmur. 
📱011 1097 5887 📱017 980 3991




Sunday, November 12, 2017

Sungai Lembing: Macam Back To The 60s



Ini cerita last Sunday, 5 Nov 2017, asal cerita nak keluar carik keropok lekor je kat Jaya Gading, then eh kita lalu Panching lah..dah sampai simpang Sg Lembing Kuantan tu... eh u x pernah g Sg Lembing lg kan... jom kita g nak.. so.. smpai lah ke Sungai Lembing ni, jd tour guide kpd kawan yg 2 tahun lebih keje sini tapi tak pernah sampai Sungai Lembing ni lagi.. 




Aku dah 4-5 kot datang ke Sungai Lembing ni tapi kali ni first time sampai ke T-Box Sungai Lembing ni...  http://tboxsungailembing.com/

T-Box ni macam resort la, tapi kat website dia kata it's a homestay, ada mcm jenis bilik, kabin, rumah yg kita boleh pilih nk duduk mcmna.. gmbar atas ni, kat belakang aku tu is the entrance.. kira masuk2 je T-Box ni terus naik bukit la.. 






it was raining.. dan takde org sangat.. ada ATV gak utk aktiviti2 kat sini








Ni jalan masuk utk ke T-Box ni.. utk jumpe jalan ni korang kena lalu depan muzium sungai lembing pastu jalan terus je sampai mcm nk masuk kampung gitu... nanti jumpa la signboard Kampung Sungai Rimau ni... terus lagi baru jumpe pintu masuk T-Box tu




gambar atas ni jalan utama kat pekan Sungai Lembing ni, macam kembali ke tahun 60an kan.. tempat lain yg menarik kat sini selain muzium sungai lembing, ada  Terowong Bijih Timah Sungai Lembing, Air Terjun Pelangi, Bukit Panorama dan 3D art gallery

 Gambar ni menipu... hari mendung sebenarnye, tapi pakai filter kasi terang..




Thursday, November 09, 2017

Wang Tak Dituntut (WTD): Saya Dah Tuntut, Anda?

Few months back viral kan pasal Wang Tak Dituntut ni. Masa tu penuh pejabat Jabatan Akauntan Negara kat setiap negeri kena serbu. So, since dah reda sket aku pun g la nk check ada ke WTD ni hari selasa baru2 ni.. alang2 dah amik cuti kan, kena cakap CUTI sbb nanti org ingat g time keje plak.. huhu... so silalah cuti ye.. walaupun sekejap je urusan WTD ni, xsampai setengah je kalau kebetulan time g tu tak ramai org.

Jabatan Akauntan Negara kat Pahang letak nyer Kuantan lah.. ni lokasi dia dekat bangunan BSN Jalan Bank tu, ni alamat lokasi nye

Jabatan Akauntan Negara Malaysia Negeri Pahang
Tingkat 4 & 5, Bangunan BSN,
Jalan Bank,
25000 Kuantan, Pahang.

Tel : 09-565 5802
Faks : 09-516 4931



 Pejabat dia kat bangunan BSN


 Masuk kot pintu dalam gambar atas ni, cakap nak buat WTD then tulis nama kat buku log, ada polis bantuan yg jaga, then naik lif ke tingkat 5




 Sampai je kat tingkat 5 tu serahkan mykad korang kat pegawai yg bertugas dan tulis nama lg sekali dlm buku log dia, then tunggu sambil2 berdebar, byk ke ada duit nyer.. ke tade langsung.. hehe.. kalau yg tade duit tu dia akan hulur mykad dan cakap takde duit ye...hehe.. sila berlapang dada dan jgn kuciwa... as for me... ada sket... dalam 100 lebih.. mana2 yg ada duit pegawai situ akan bagi print out mcm gambar kat bawah ni..


dalam tu ada detail duit dan dr sumber mana duit tu.. mcm aku ada duit dlm akaun simpanan dulu2, dr bank bumiputra commerce, bank muamalat pastu satu lg duit masa masuk insurans mcis-zurich dlu, ada org yg dtg sekali ngan aku tu dia dpt dalam 1k plus, dr celcom, tp dia cakap dia tak pernah pakai celcom yg post paid punyer, entah la maybe dia tak ingat or family dia ada pakai nama dia.

Lepas dapat tahu berapa duit yg ada utk dituntut ni pegawai JANM akan bagi satu borang utk buat tuntutan dan  explain apa perlu kita buat seterusnya... 

1. kena dapatkan pengesahan drpd pihak bank yg kita ada akaun aktif, as for me since CIMB sebelah je, dan memang akun CIMB tu aktif, terus je la g CIMB utk dpt kan pengesahan akaun. Pastikan pihak bank kita tu print out details pasal akaun bank kita pastu ada sign dan cop (nama pegawai tu sekali la)

2. kena ada SATU salinan fotostat mykad kita yg ada sign boss kita.. harus gred yg 44 ke atas, kalau yg tak keje tu boleh je amik sign mana2 pegawai gred A, tok penghulu, pegawai kanan la kan..

tu jerr....

so utk senang tak payah pergi 2 kali ke Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) tu korang bwk la siap2 dokuman 1 dan 2 tu dan isi borang claim yg dia bg tu... settled! Tunggu lah duit tu masuk ke akaun anda, tadi aku tnya gak berapa lama agak2 masuk duit tu...jawapan nyer... 4 bulan ke atas... huhu.. baiklah... 


kat meja tu lah kita tulis nama kat buku log dan serah kan mykad kita, pastu tggu lah... masa first time pergi hari selasa tu dalam 10 org gak la ada duk tunggu... hari ni khamis, memang sorang dua je ada 

ada soalan? hehe meh nak jwb terus...


HANYA PENAMA je boleh check akaun sendiri. tapi tadi masa aku tnya utk Abah aku dia mintak mykad, so kira boleh la kot, tapi tade la plak mykad abah kan.. nanti abah nak datang kuantan kita mai lg sekali kat sini lah...

 
Kalau nak check untuk orang yang dah meninggal dunia, silalah bawa surat mati dan surat sokongan yang menyatakan hubungan kita dengan si mati.

ada bayaran dikenakan ke?

tade..free je.. kena byr duit minyak je utk sampai sini... hehe


more info bleh baca sini deh...







Dokumen dan Panduan di SINI







Sunday, November 05, 2017

DRAMA KOREA YANG BEST SEKARANG


Lately ni almost everyday, tengok Korean Drama almost yer, bukan everyday.. 
ni pun kat tv tgh bukak citer Black ep 5, dah tengok sebenarnyer ep 5 ni kat online, tapi since Astro boleh tengok banyak channel skarang ni sampai 19 Nov 2017 mmg tv kat umah ni on channels korea memanjang jek la... dekat MyTv pun penuh record kdrama jer...  

So for the past few weeks ni.. kdrama yg menjadi pilihan aku ialah....

 

 Because This Is My First Life, dalam gambar tu tulis Because This My First time tu nama episode dia. Citer dia pasal apa? Well.. nanti cite spoil la plak kan.. yg boleh citer nyer, the hero sangat weird, jenis yg takde perasaan punyer org, very jimat cermat. Semua dia buat kira2.. siap ada buat analisis lagi pasal housemates yg pernah duduk ngan dia.


Kdrama Black ni memang aku sangat2 tggu sebab last tengok Song Seung-heong dalam kdrama When A Man Falls In Love (2013), 

Masa citer When A Man Falls In Love tu Song Seung-Heong ni muda lagi la.. lps 4 tahun dia umo 41 makin bertambah2 hensemmm huhu








Citer Black ni pasal sorang detective yg kena possessed dgn Grim Reaper, pastu the lead actress nyer plak .. Ha-Ram played by Go Ara yg bleh tgk shadow of death


Selain Black & Because This Is My First Live, yg dlm list nyer... Temperature of Love, Hospital Ship, The Package, 20th Century Boys & Girls, Avengers Social Club, haaa ada satu lagi yg best gak.. Revolutionary Love, citer dia agak cliche la.. romantic comedy, typical cinta antara 2 darjat gitu la.. best sebab the 2 male leads 1. Si-won of Super Junior 2. Gong Myung yg sebelum ni jd Bi-Ryum dalam drama Bride of Habaek. The female lead plak Kang So Ra, sebijik macam Neelofa. 


Ohh..satu lagi yg best gak... sebab leads dia nama2 besar gak la.. citer While You Were Sleeping, high expectation gak la utk drama ni, tapi bila dah tgk xberapa nk best sgt la.. mcm tade la tertunggu2 sangat the next ep nyer...

Saturday, November 04, 2017

MARA DIGITAL KUANTAN


 Last sunday kena attend Majlis Perasmian MARA Digital kat Plaza Gambut, Kuantan


 Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob merasmikan MARA Digital





gambar seterus nyer... kedai aksesori KVK yg ada kat MARA Digital







ingatkan ada byk la kedai aksesori dalam MARA Digital ni, rupa nyer ada satu je, lain2 kedai jual handphones, harga dia murah la, ala2 Toko Murah & Al-Murah.. tapi ada gak yg Toko Murah lg murah dr KVK ni


KUANTAN 30 Okt. – Majlis Amanah Rakyat (MARA) memperluaskan rangkaian pusat teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), MARA Digital dengan membuka premis di Plaza Gambut di sini semalam.


Pembukaan MARA Digital@Kuantan itu bagi membantu usahawan bumiputera berkecimpung dalam bidang ber­kenaan sekali gus memberi alternatif kepada pengguna dari segi pembe­lian produk tersebut.

Premis MARA Digital keempat selepas Kuala Lumpur, Shah Alam (Selangor) dan Ipoh di Perak itu setakat ini menawarkan 18 ruang niaga yang mana keunikannya ialah terdapat ruangan jualan produk usahawan desa.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pembukaan MARA Digital di negeri ini menjadi satu lagi mercu tanda kejayaan MARA dalam agenda pembangunan bagi memartabatkan usahawan bumiputera selaras dengan arus pembangunan teknologi digital era alaf baharu.

“MARA Digital@Kuantan adalah kesinambungan daripada kejayaan dan kesungguhan berterusan MARA dalam memastikan transformasi teknousahawan bumiputera terus maju dalam bidang komunikasi.

“MARA Digital yang pertama di Menara MARA Kuala Lumpur pada 2015 mencatat kejayaan walaupun pada awalnya mendapat reaksi negatif daripada sesetengah pihak.

“Kita teruskan usaha dan membuka premis di Anggerik Mall, Shah Alam pada tahun lalu disusuli pembukaan premis ketiga di Ipoh awal bulan ini dan kini kelahiran MARA Digital@Kuantan” katanya ketika berucap merasmikan MARA Digital di sini semalam.
Yang hadir sama Ketua Pe­ngarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf, para pegawai kementerian itu dan MARA serta pemimpin masyarakat setempat.

Ismail Sabri yakin dengan kemampuan MARA Digital@Kuantan untuk memacu kejayaan bagi usahawan setempat dengan menjadikan MARA Digital di Kuala Lumpur sebagai kayu pengukur.

Beliau berkata, pada tahun lalu, MARA Digital di Kuala Lumpur merekodkan lebih satu juta pe­ngunjung dengan jualan me­lebihi RM18 juta manakala setakat Ogos lepas, seramai 585,580 pengunjung dicatatkan dengan hasil jualan melebihi RM7.6 juta.
Beliau menegaskan, pembukaan premis MARA Digital adalah usaha berterusan MARA dalam memperkasa dan melahirkan lebih ramai usahawan bumiputera dalam perniagaan runcit berkaitan ICT.

Sehingga kini seramai 109 usahawan bumiputera mendapat man­faat menerusi perniagaan mereka dalam bidang berkenaan di empat premis MARA Digital yang dibuka secara berperingkat sejak Disember 2015.

Beliau berkata, potensi perniagaan dalam bidang ICT adalah besar berikutan perkembangan pesat industri itu yang menjadikan permintaan terhadap gajet seperti telefon pintar dan aksesori berkaitan sangat tinggi.

Mengikut ICT Strategic Review (ICTS & Service) 2016/2017, kata beliau, unjuran industri ICT dan perkhidmatan berkaitan adalah berjumlah lebih RM77 bilion.
“Kajian dilakukan firma penyelidikan pasaran GFK pula mendapati rakyat Malaysia berbelanja sekitar RM6.8 bi­lion untuk membeli telefon pintar bagi tempoh Mac 2016 hingga Februari lalu, iaitu meningkat daripada RM5.4 bilion pada 2015.

“Angka itu menunjukkan bidang ICT dan digital adalah perniagaan alaf baharu yang mempunyai potensi masa depan cerah. Sebab itu saya tidak mahu melihat usahawan Melayu dan bumiputera ketinggalan.

“Sasaran kita bukan setakat melahirkan usahawan runcit tetapi dari segi pembekal, pengedar dan pengimport supaya keseluruhan rantaian nilai terdapat usahawan bumiputera,” ujarnya.

Sementara itu, beliau optimis untuk melihat lebih banyak MARA Digital dibuka dengan sasaran setiap ibu negeri mempunyai premis perniagaan tersebut seterusnya dari segi jangka masa panjang membukanya di daerah-daerah di ba­ngunan MARA dalam skala lebih kecil.

Dalam tempoh terdekat, kata beliau, rangkaian MARA Digital akan diperluas ke dua buah lagi negeri iaitu di Sungai Rambai, Melaka dan Larkin, Johor.
Dalam pada itu, bagi memastikan golongan bumiputera memiliki tenaga mahir dalam pemba­ngunan gajet ICT pada masa depan, institusi di bawah kementerian berkenaan menganjurkan kursus berkaitan industri tersebut.

Kata beliau, GIATMARA telah mempunyai kursus jangka pendek membaiki telefon pintar manakala Kolej Kemahiran Tinggi MARA dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) ada menyediakan kursus berkaitan kejuruteraan, perisian komputer dan multimedia.
“Pendekatan ini adalah untuk memberi peluang kepada usahawan pada masa akan datang adalah dalam kalangan mereka yang berlatar belakangkan bidang berkaitan agar peningkatan diri dalam keusahawanan berasaskan ICT adalah selaras serta mempunyai kesinambungan dengan arus pembangunannya,” katanya.

Sumber : http://www.utusan.com.my/bisnes/usahawan/mara-perkasa-usahawan-ict-1.545243
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post